איטום ביריעות ביטומניות – הדרך הטובה ביותר לאטום גגות
מדינת ישראל היא מדינה חמה, שבה מרבית ימות השנה חם והשמש קופחת, ובימים המועטים שבהם כבר יש גשם, הוא קצר וחזק. שילוב זה של תנאי מזג האוויר גורם לשחיקה ולהרס איטי של המעטה החיצוני של הבתים – הצבע שעליהם דוהה, משקופי החלונות והדלתות מתנפחים, האיטום שעל הגג מתייבש ועוד ועוד.
בדיוק מסיבות אלה כדאי לדאוג לבצע מספר פעולות תחזוקה ופעולות מונעות, שיגנו על הקירות החיצוניים ועל הגג וישמרו שלא יינזקו לטווח הארוך. אחת הפעולות החשובות היא איטום הגג בצורה שגם תהיה יעילה וגם תחזיק מעמד לאורך זמן.
הגג הוא חלק חיוני לכל מבנה, בטח אם מדובר בבתים פרטיים. להגנה עליו ולתחזוקה שלו יש משמעות קריטית לחימום קירות הבית והחללים בו. איטום גג טוב ויעיל מונע נזילות ונזקים בלתי הפיכים לנכס ולחפצים בו, מפחית את כמות האנרגיה שמשתחררת ממנו לפנים המבנה ומסייע לצינון הבית בימים חמים, כך שהשהות בו תהיה נעימה ונוחה יותר.
קיימות מספר שיטות נפוצות לאיטום הגג:
- זיפות – על אף שזוהי השיטה הוותיקה ביותר, אם מבצעים אותה נכון, היא עדיין מאוד מוצלחת. בשיטה זו מפזרים על הגג מספר שכבות של זפת חמה שאוטמת אותו. מכיוון שהזפת שחורה וקולטת את השמש, יש למרוח עליה שכבת הגנה מבודדת כגון סיד או צבע לבן ומדי מספר שנים לחזור על פעולה זו, בכדי שהבית לא יתחמם;
- איטום בהתזה – שיטה שבה מותזים חומרים אוטמים ייעודיים על שטח הגג, באמצעות מכונה עם צינור או משאבת אוויר. מדובר בשיטה פשוטה יחסית, מהירה (גם הייבוש הוא מהיר), יעילה וכזו שמתאימה במיוחד לגגות משופעים ולמגוון חללים נוספים כמו מרתפים, מקלטים, מחסנים ואיטום מבנים חיצוני.
- יריעות ביטומניות – השיטה הפופולרית והמועדפת לאיטום גגות. בשיטה זו מניחים יריעות מבודדות ואטומות מחומר עמיד בפני מים. היא נחשבת לפתרון חזק, ויעיל במיוחד, השורד את פגעי מזג האוויר ומחזיק מעמד שנים רבות. נרחיב עליה במאמר זה.
מהן יריעות ביטומניות?
יריעות ביטומניות הן אמצעי איטום חזק ועמיד במיוחד. הן עמידות בפני טמפרטורות קיצוניות של קור וחום וכן בפני רטיבות. הן מורכבות משני חלקים ראשיים – ביטומן ושריון. הביטומן הוא תוצר לוואי של תהליך זיקוק הנפט ודומה באופיו לזפת. כאשר הוא מתחמם הוא הופך לנוזלי, ובטמפרטורת החדר ומתחתיה, הוא מתמצק או צמיגי. הביטומן המשמש לאיטום גגות מועשר בפולימרים ועובר תהליך “נישוב” שבו מוזרמות אליו בועות בטמפרטורה גבוהה המקנות לו את התכונות הנדרשות לאיטום. החלק השני, השריון, הוא המעטפת שבתוכה נמצאת הביטומן. הוא מורכב מחומרים שונים והוא זה שמגן עליו מפני שינויי טמפרטורה ומעניק לו את העמידות המכנית הדרושה.
בארץ משתמשים בעיקר בשני סוגים של יריעות ביטומניות. האחד עשוי פולימרים מסוג APP, ומשמש בעיקר לאיטום גגות החשופים לשמש, והשני פולימרים מסוג SBS, שכיוון שהם אלסטיים יותר והאקלים החם בארץ יכלו לעוות אותם ולגרום להם לאבד את צורתם, לא מומלץ לאטום איתם גגות ולכן משתמשים בהם לאיטום מרתפים וחללים אחרים.
על מה יש לשים לב כשבוחרים לאטום עם יריעות ביטומניות?
חשוב להקפיד שהעבודה תתבצע רק עם יריעות ביטומניות שאושרו על ידי מכון התקנים ושעומדות בתקן הישראלי. יריעות תקניות הן בעובי של מינימום 5 ס”מ לגליל. אם נתקלתם אצל בעל המקצוע שלכם ביריעות של 4 ס”מ, וודאו שהן תהיינה רק השכבה הנוספת והמשלימה.
את היריעות יש לאחסן במקום יבש ומוצל בכדי למנוע מהן פגיעה מכנית ולהרוס אותן עוד לפני השימוש.
כיצד מתבצעת העבודה?
איטום ביריעות ביטומניות הוא תהליך המורכב משלושה שלבים:
- הכנת השטח – ברוב המקרים יש צורך רק לנקות את הגג מאבק ומלכלוך ורצוי לשטוף אותו באופן יסודי ולהשאיר לייבוש למשך 24 שעות. לעיתים צריך גם להסיר אנטנות, עמודים וצינורות מהגג וכן חלקי בטון וטיח רופפים. במקרים קיצוניים, בהם הגג במצב קשה, כשהאיטום הקודם שלו הרוס לחלוטין, יהיה צורך לקלף ולפרק את כולו.
שלב ההכנה הוא חלק משמעותי בהצלחתו של האיטום, ובסיומו על הגג שלנו להיות חלק, שטוח, נקי ויבש.
- השלב השני הוא הנחת היריעות. תחילה מורחים את הפריימר, שכבת היסוד שמהווה חומר מקשר בין היריעות הביטומניות לתשתית. רק לאחר שהפריימר מתייבש (כמה שעות לפחות), מחברים את הביטומן, בהתאם לתקן, בהלחמה באמצעות מבער שהופך את היריעה לדביקה וגורם לה להיצמד למשטח. פריסת היריעות וסידורן צריך ליצור חפיפה של לפחות 10 ס”מ ביניהן ויש לפרוס לפחות שכבת יריעות אחת (התקן קובע שבגגות מרוצפים תונחנה שתי שכבות).
יש לבצע גימור של קצוות היריעות על מנת שלא תיהרסנה ושהריתוך לא ייפרם, שהן צמודות לקיר ושאין בינן לבין הקיר מרווח.
- השלב האחרון הוא הלבנת הגג. על אף שהיריעות הביטומניות אינן שחורות ולכן אינן קולטות שמש, כמו הזפת למשל, מומלץ גם כאן להלבין את כל שטח הגג, בין השאר בכדי להגן על היריעות מקרני השמש. את ההלבנה ניתן לעשות עם צבע אקרילי או צבע הלבנה ייעודי.
מתי מומלץ לבצע את האיטום?
חשוב להבין שאיטום גגות הוא תהליך שכל מבנה עובר מדי כמה שנים אל מול הבלאי שלו וכחלק מתחזוקה מונעת או מטיפול נקודתי כשחלילה מתרחשת נזילה. את האיטום נהוג לבצע במהלך הקיץ או בראשית הסתיו, לפני שמגיעה עונת הגשמים. כך ניתן להיות בטוחים שהגג יבש ואינו מכיל נוזלים ושהחומרים שנשתמש בהם לא יירטבו.
מומלץ לנצל את הזמנת בעל המקצוע ולבקש ממנו לבצע גם בדיקת הצפה / איטום לגג. בבדיקה זו סוגרים את הניקוזים וממלאים את הגג במים על מנת לזהות מוקדי נזילה ורטיבות עוד לפני החורף, שאז קשה יותר לזהות אותם. במידה ולאחר 72 שעות לא נוכחתם בנזילה, אתם יכולים להיות סמוכים ובטוחים שנעשתה עבודת איטום טובה שתחזיק לאורך זמן.
דברים נוספים שחשוב לדעת
איטום באמצעות יריעות ביטומניות מתאים בעיקר לגגות חדשים ולגגות המצופים זפת. האיטום האידיאלי הוא מעל שכבת בטון, כיוון שהבטון מאפשר היצמדות מיטבית של החומר הביטומני. קחו בחשבון שאם יש על הגג דודי שמש, קולטים או חפצים קבועים אחרים, יהיה צורך לפרק אותם על מנת שניתן יהיה לפרוס תחתם את היריעות, פעולה שסביר להניח תהיה כרוכה בתוספת תשלום.
האחריות על איטום גגות היא בדרך כלל 5 שנים. האחריות על איטום ביריעות ביטומניות הוא בין 7 ל-10 שנים.
בניגוד לשיטות איטום גגות אחרות, שדורשות חידוש אחת ל-2-4 שנים, היריעות הביטומניות מחזיקות מעמד זמן רב ויש להחליפן רק לאחר 10 שנים ומעלה.
באדיבות אתר טוב תודה
המציג השוואות מחירי עבודות איטום ביריעות ביטומניות